Skupština usvojila zaključak kluba Sandre Švaljek i HSLS-a o gospodarenju otpadom, od Grada zahtijeva 6 aktivnosti

Gradska skupština Grada Zagreba većinom glasova usvojila je prijedlog zaključka kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a vezanog uz uspostavu sustava gospodarenja otpadom.

Za ovaj zaključak kojim se izmijenio zaključak gradonačelnika Bandića – a kojim bi se samo primile na znanje aktivnosti Grada u pogledu uspostave sustava gospodarenja otpadom – glasala su 22 zastupnika, protiv je bilo njih 15, dok ih je 5 bilo suzdržano. Osim oporbenih klubova zastupnika, podržali su ga i zastupnici HDZ-a.

Zaključkom Gradska skupština od Grada zahtijeva poduzimanje šest konkretnih aktivnosti:

  1. podjelu odgovarajućih spremnika i korištenje pogodnih vozila i/ili tehnoloških rješenja kako bi se usluga mogla naplaćivati po stvarno predanim količinama otpada
  2. uspostavu sustava praćenja utjecaja nove cijene na račune građana da bi se u prosjeku spriječio rast troškova za građane
  3. uspostava burze otpada
  4. ispitivanje varijantnih lokacijskih i funkcionalnih rješenja prilikom izrade Studije izvedivosti i projektno-tehničke dokumentacije Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom
  5. uključivanje klubova zastupnika, udruga, stručnjaka i ostalih dionika u pripremu cjelokupne dokumentacije
  6. izvještavanje zastupnika u Gradskoj skupštini o svim aktivnostima sadržanima u prvih pet točaka na svakoj trećoj sjednici Skupštine.

Prijedlog izmjene i dopune Prijedloga zaključka o uspostavi sustava gospodarenja otpadom na području grada… by Sandra Švaljek on Scribd

Tijekom rasprave o uspostavi sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu, Sandra Švaljek  je istaknula da je iz materijala kojeg su zastupnici dobili od Gradske uprave vidljivo da Grad nema niti kvalitetne analize stanja, niti plana, niti cilja, te je stoga očito da mu je potrebna pomoć.

Švaljek smatra da za nepripremljenost Zagreba na primjenu Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom nema opravdane izlike. Zagreb je, kao najveća jedinica lokalne samouprave, po njenom mišljenju trebao biti predvodnik i predlagati rješenja već prilikom donošenja nacionalnog plana. „Da je Grad Zagreb bio lider, već bi sad bio spreman na implementaciju i Plana gospodarenja otpadom RH i Uredbe“, istaknula je Švaljek.

Švaljek je naglasila da Gradska uprava i Zagrebački holding moraju procijeniti troškove uspostavljanja suvremenog sustava gospodarenja otpadom. Iako će u izgradnji sustava biti potrebna ulaganja koja će stvarati pritisak na porast cijene prikupljanja i odvoza otpada, Grad bi po njenom mišljenju morao poduzeti sve da osigura da se troškovi javne usluge za građane ne povećaju, a to je moguće postići samo ako se otpad iskorištava i ako se tako osiguravaju prihodi od iskorištavanja otpada.

Predsjednik Gradske skupštine, HDZ-ov Andrija Mikulić, u raspravi je ustvrdio da je očito da netko nije odradio svoj posao, jer Grad nije usklađen ne samo s Uredbom, što bi bilo oprostivo, nego čak ni sa starijim Zakonom o gospodarenju otpadom iz 2013. Smatra da infrastruktura predstavljena u materijalim nije dovoljna za provođenje Odluke. „Što je Čistoća radila dosad, niste se mogli pripremiti?“, zapitao se Mikulić naglasivši da Gradska uprava neće dobiti nijednu ruku njihovog kluba zastupnika dok se to ne objasni koliko košta nabavka kamiona i spremnika Zapitao se i je li riječ o nečijoj nesposobnost ili nečijem naređenju da se nešto ne smije raditi. „Građani imaju pravo znati i moraju dobiti odgovore i nadam se da ulazimo u novu eru gdje će Skupština kontrolirati kako i tko na koji način radi“, zaključio je Mikulić.