Švaljek: Ova gradska uprava nije u stanju uspostaviti moderan sustav gospodarenja otpadom

Sandra Švaljek je na 8. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba istaknula da gradska vlast nije u stanju organizirati moderan i cjelovit sustav gospodarenja otpadom. Predložena odluka o prikupljanju otpadom sadrži samo kaznene odredbe, bez stimulativnog i edukacijskog dijela.

Švaljek je uoči današnje sjednice Skupštine izjavila je kako je Grad Zagreb u novoj odluci o prikupljanju otpadom u potpunosti zanemario zaključak kojeg je na inicijativu Kluba gradskih zastupnika NL Sandre Švaljek i HSLS-a Skupština izglasala u studenom 2017. U tom zaključku Skupština je od Grada, među ostalim, tražila da se odvoz komunalnog otpada naplaćuje prema stvarno predanoj količini otpada. Zbog ignoriranja skupštinskog zaključka od strane Grada, građani će i dalje odvoz plaćati po nekoj virtualnoj, a ne stvarnoj količini otpada kojeg su predali. „Ovo što imamo u predloženoj odluci je gruba procjena – zaprimljeni volumen spremnika i broj odvoza nikako ne mogu predstavljati stvarnu količinu otpada“, naglasila je Švaljek.

Švaljek je izjavila kako je predložena odluka puko zadovoljavanje forme i ništa više od toga te istaknula da ova gradska uprava nije u stanju organizirati cjelovit i moderan sustav gospodarenja otpadom. „Ako ovako nastavi, Grad nikad neće biti spreman – ovo nije način na koji se jedan grad priprema na nešto što je osnova osnove, za uspostavu sustava gospodarenja otpadom“, naglasila je.

Švaljek je prozvala Gradsku upravu koja niti četiri godine nakon donošenja Zakona o održivom gospodarenju otpadom, ni osam mjeseci nakon donošenja Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, nije u stanju pripremiti najosnovniju odluku i odvoz otpada organizirati na kvalitetan, moderan i pravedan način.

Podsjetila je da svaka dobra mjera javne politike sadrži tri osnovna elementa: stimulativni, kazneni i edukacijski. Očito je da ova odluka sadrži samo kazneni dio. Švaljek smatra da se Gradska uprava time praktički konfrontira s građanima, umjesto da s njima uspostavi odnos suradnje, te ih vidi samo kao nekoga tko će potencijalno kršiti određeni propis i koga će zatim kazniti. „U predloženoj odluci nema stimulativnog dijela, a nema ni obveze Grada da se bavi informiranjem i edukacijom građana, što je izuzetno važno“, zaključila je Švaljek.