Kalinić kupuje cjepivo

Objavljuje 21/04/2021Blog

Pavle Kalinić, dugogodišnji Bandićev pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba koji sasvim izvjesno uskoro odlazi s te dužnosti, tvrdi da je nabavio pola milijuna doza Pfizerovog cjepiva. Kako?

“Preko veze”, kazao je Kalinić i tako, zacijelo nesvjesno, izrekao savršeni epitaf za 20 godina vladavine Zagrebom nedavno preminulog gradonačelnika i njegove ekipe vjernih suradnika među koje sasvim sigurno spada i Pavle Kalinić, čovjek koji se nije dovoljno igrao kauboja i Indijanaca kad je bio mali.

Zašto je Kalinić nabavljao pola milijuna doza Pfizerovog cjepiva? Jer je Miki reko: “Cijepi se!”

Da malo pojasnimo: Pavle Kalinić, politolog po obrazovanju, dobio je od pokojnog gradonačelnika zadatak da nabavi pola milijuna doza ekstremno osjetljivog cjepiva, koje se do mjesta upotrebe mora transportirati pod iznimno složenim uvjetima, na veoma niskim temperaturama. Kad jednom dođe na mjesto upotrebe, na tom cjepivu može najviše desetak minuta sjediti Ravnatelj hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ali nakon toga treba s njime rukovati iznimno pažljivo i prije svega stručno. Ukratko, nema boljeg čovjeka u Zagrebu za to od politologa Kalinića.

Obzirom da smo jako dobro upoznati s metodologijom javne nabave u Zagrebu kakvu je ne samo ustrojio već i dobro uhodao preminuli gradonačelnik s pratećim bendom, u kojem Kalinić nije bio tek truba već možda i trombon, možemo relativno lako rekonstruirati postupak nabave cjepiva.

Kalinić: “Halo Bing, Kalinić ovdje. Kako brat? Četiri godine i osam mjeseci? Ali nije uspio preći u Bosnu? Šteta, mali je dobar! Ma da, sigurno će izdržati. Nego slušaj, trebam pola milijuna doza cjepiva protiv ove boleštine. Kako koje, čovječe, Corone! Gle, kužim, znam da nije lako nabaviti ali nemaš frke s cijenom. Ma ti samo kaži brojku, Miki plaća, nemaš beda. Da, čovječe, Miki. Prodat će Gredelj. Za živu lovu, tako da nemaš brige za isplatu. Pa to ti ja kažem. Kako zašto? Pa treba mu, znaš, izbori su skoro, ne stoji baš najbolje i treba mu nešto, ono, baš jako. A kud ćeš jače od cjepiva?! Čovječe, to ti je sad jače od preuranjenog povrata poreza i dodatka na mirovine. Ma da, glupe HDZ fore pred izbore. Ne, ne, pola milijuna najmanje. Što? Ma ni u ludilu, čovječe! Nemoj mi molim te to smeće Astra Zenecu uopće spominjati! Za Mikija samo najbolje! Slušaj: samo ekstra čisti Pfizer ili ćemo radit poso’ s drugim, pa ti vidi! Ne, samo stopostotni, manje ne dolazi u obzir! Onda, jesmo se dogovorili? Ok, super. Gle, ako to odradimo kako treba, bit će još godinama dobrog posla, to ti jamčim. Pozdravi društvo i valjda se vidimo negdje skoro na kavi.”

Nažalost, Milan Bandić je preminuo a ministar Beroš nije imao sluha za proces javne nabave a la MB 365 u režiji Pavla Kalinića i pola milijuna ekstra čistog Pfizera otišlo je negdje drugdje. Netko bi sigurno rekao da je otišlo u Palermo ili Bogotu, ali ne zna se.