O nelegalnom djelovanju Upravnih vijeća gradskih zdravstvenih ustanova i lancu odgovornosti

Priča o potpuno nelegalno smijenjenom ravnatelju od strane Upravnog vijeća DB Srebrnjak ima naravno i epilog – upravna vijeća čak 7 gradskih zdravstvenih ustanova već pola godine rade NELEGALNO (uz upravno vijeće DB Srebrnjak i ona Kliničke bolnice “Sveti Duh” , Klinike za psihijatriju Vrapče, Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan”, Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež, Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama i Specijalne bolnice za plućne bolesti).

Izvanredna sjednica Gradske skupštine, ugurana je u ovu godinu i najavljeno je da će se održati danas, a ima za cilj izglasati hitne izmjene Statuta Dječje bolnice Srebrnjak te ostalih šest gradskih zdravstvenih ustanova (što će se kupljenim žetončićima i dogoditi, ne zavaravajmo se), jer, po svemu sudeći, sve odluke upravnih vijeća s 5 umjesto 7 članova nakon 30. lipnja – NISU PRAVNO VALJANE.

Podsjetimo, navedene zdravstvene ustanove nemaju usklađen Statut s novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti (NN100/2018.). Sva Upravna vijeća gradskih bolnica trebala su uputiti Skupštini izmjene i dopune Statuta do 30. lipnja 2019. godine te nakon toga konstituirati nova Upravna vijeća sa sedam umjesto prijašnjih pet članova. Nije jasno zašto to do sada nije učinjeno i zašto to uopće nije bilo planirano. Netko tko je trebao voditi računa o usklađenosti sa zakonom je zaboravio? Ima li uopće kakvih posljedica za takav „propust”?

Kako to već kod nas biva, kad se pod pritiskom javnosti nastoje naknadno ispraviti „upravno-pravne pogreške” – predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet saziva u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. hitnu izvanrednu 30. sjednicu odmah nakon ove nedovršene 29.-e, kako bi se izglasale izmjene (prema već inherentnom zagrebačkom modelu rješavanja propusta). A izvanredna sjednica je, naravno, neplaniran vrtoglavi trošak koji bi mediji trebali itekako gledati pod povećalom, kao i propuste i kršenje zakona Gradskog ureda za zdravstvo, koji predlaže članove za upravna vijeća svih gradskih ustanova u području zdravstva i kojeg vodi pročelnik dr. sc. Vjekoslav Jeleč, a koji je trebao imenovati 4 predstavnika Grada uključujući predsjednika, jednog predstavnika Ministarstva zdravstva i dvoje djelatnika bolnice.

Nadzor po nalogu premijera provodi inspekcija Ministarstva zdravstva, ali i tamo su zaboravili da bi trebalo nadzirati institucije koje trebaju nadzirati i koje se moraju uskladiti sa Zakonom na snazi. I tako se i dogodilo da se u rujnu konstituira upravno vijeće DB Srebrnjak bez usklađivanja statuta i sa samo pet članova, koje je naposljetku s tri glasa izglasalo smjenu ravnatelja, izazvalo buru u medijima i ovaj domino efekt. U tom vijeću sjede dva člana vjerna stranci Milana Bandića 365, predsjednica vijeća dr.sc. Ana Stavljenić-Rukavina, ujedno i potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba i drugi, nezavisni potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Jozo Milićević koji je prošle godine iz opozicije prešao pod skute pozicije koju predvodi BM365.
Takvo postupanje odražava nedopustivo loše upravljanje javnim ustanovama. Potkopava prava javnosti na poznavanje i razumijevanje postupaka odlučivanja o pitanjima od javnog značaja. Sve zajedno uzrokuje iznimno loše posljedice uslijed donošenja izrazito netransparentnih odluka i ugrožavanja provedbe projekta financiranog iz EU izvora.

Stoga apeliramo na građane da prepoznaju nelegalne postupke političara na vlasti i javnih službenika.

Znamo da ste umorni od gledanja kako se povijest ponavlja i političke tradicije skandala, ali upravo nereakcija na ovakve stvari dodatno ruši povjerenje i u kvalitetne ljude koji žele nešto promijeniti nabolje, a kojih u gradskoj opoziciji ima.
Napravili smo ovaj pregled temeljen na činjenicama koji pokazuje jasan obrazac protuzakonitog i neetičkog ponašanja.

Kako navedeno postupanje nije u skladu ni s Etičkim kodeksom Gradske Uprave Grada Zagreba iz 2015. godine, pozivamo i Etičko povjerenstvo Grada da utvrdi činjenice prema Načelu zakonitosti i pravne sigurnosti. Ili ćemo i to uskladiti na nekoj idućoj izvanrednoj sjednici, obzirom na povijest upitnog postupanja?

U nekom uređenom društvu normalna bi bila smjena pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo dr.sc. Vjekoslava Jeleča. Smijenjeni bi bili i svi predsjednici Upravnih vijeća gradskih zdravstvenih ustanova, a posebno potpredsjednica skupštine dr.sc. Ane Stavljenić-Rukavina, zbog neprimjerenog upravljanja javnim ustanovama temeljenog na netransparentnim postupanjima i kršenju važećeg zakona, te nepravodobnog izvještavanja Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Institucije bi radile svoj posao i u potpunosti provele istragu i nadzor, što bi bio dokaz njihove učinkovitosti i opravdanost za njihovo postojanje.

O svemu tome izvijestila je naša zastupnica dr.sc. Marijana Sumpor medije 9.12.2019. ujutro po završetku aktualnog sata na kojem nije došla na red kako bi postavila pitanje vezano uz upravna vijeća gradskih bolnica. Vijest su objavile jedne dnevne novine tek sljedeći dan. Zanimljivo je što će sad svi zastupnici imati priliku raspravljati o toj temi tijekom izvanredne sjednice s kojom nitko više nije računao.