Zagreb je na Zemlji

Objavljuje 22/04/2021Blog

“Treći” čovjek u misiji Apollo 11 bio je Michael Collins. Dok su oči ljudske vrste bile uperene prema Neil Armstrongu i Buzz Aldrinu koji su činili prve korake vrste homo sapiens na tlu koje nije Zemljino, Collins je u komandnom modulu orbitrirao oko Mjeseca strepeći za kolege na njegovoj površini. No, za razliku od njih, imao je puno vremena da iz svemira gleda Zemlju. Osjećaje koje su ga pritom preplavljivali opisao je ovako: „Ono što me stvarno iznenadilo jest da je Zemlja zračila nekom krhkošću. A zašto, ne znam. Ne znam do danas. Imao sam osjećaj da je sićušna, sjajna, lijepa, da je dom i da je krhka.“

U međuvremenu je na Zemlju gledalo stotine astronauta iz različitih zemalja i kultura. Emocionalni efekt pogleda na Zemlju iz svemira kakav je opisao Collins toliko se puta do danas ponovio da postoji i sada već uvriježeno ime za to: Overview effect. Riječ je očito o nečemu što nadilazi naš odgoj i kulturno zaleđe, nečemu što je duboko u genskoj strukturi svakog čovjeka. Pa ipak, upravo je taj i takav čovjek najveća opasnost za sve ono što Zemlju čini tako dobrim mjestom za ljudsku vrstu.

Uviđajući opasnosti od nas samih za naš vlastiti život na Zemlji Ujedinjeni narodi su 1992. godine kao podsjetnik na ono što Zemlja predstavlja za nas ljude, na sjednici u Rio de Janeiru ustanovile Dan planeta Zemlje koji se od 2009. godine obilježava svakog 22. travnja.

Gledati na Zemlju iz svemirske tišine zacijelo je izniman doživljaj koji može promijeniti onog tko se u toj poziciji našao. No, da bismo znali kakav odnos trebamo graditi prema našoj planeti ipak ne moramo odletjeti u svemir. Zemlja je tu, oko nas i pod našim nogama, i ovdje u Zagrebu. Što dakle vi sami možete učiniti za taj nezamjenjivi komad svemira, dio kojeg je i vaša država, vaš grad, vaš vrt ili balkon, vaša obitelj i vi sami? Odgovor je jednostavan: nemojte joj činiti sve ono što ne biste činili niti sebi samima i onima koje volite i bez kojih vaš život ne bi bio ono što jeste. I pazite je kao što pazite svoje bližnje i sebe same.

Nezavisna lista Zagreb želi vam sretan Dan planeta Zemlje.