Žičara je u ovom trenutku potpuno nevažna gradnja za grad i postaje simbol nakaradnosti Bandićeve politike

Političko djelovanje i gradska politika gradonačelnika, sada očito već u svojoj terminalnoj fazi, poprima sve više formu političke grotesknosti i društvene devastacije.

Svi raspoloživi resursi trebaju se usmjeriti u obnovu razrušenog grada i potpuno zapuštenu ili nepostojeću osnovnu infrastrukturu.

 

Gradnja sljemenske žičare, u ovom je trenutku od sasvim sekundarnog značaja za grad i građane Zagreba i predstavlja teško financijsko opterećenje. Kada smo još prije četiri godine, u manje teškim vremenima, proveli anketu među građanima, oni su ovaj projekt u odnosu na mnoge druge ocijenili nevažnim već tada. Uostalom, u sadašnjim pandemijskim uvjetima dovodi se nepotrebno u pitanje i sigurnost radnika na gradilištu, a sve zbog obećanja ili partikularnih interesa vladajućih gradskih struktura. Osim toga, svi raspoloživi resursi trebaju se usmjeriti u obnovu razrušenog grada i potpuno zapuštenu ili nepostojeću osnovnu infrastrukturu kao na primjer poplave u Miramarskoj i Škorpikovoj ili nepostojanje kanalizacije u nekim naseljima“, izjavila je predsjednica Nezavisne liste Zagreb, gradska zastupnica i članica Kluba nezavisnih zastupnika u Gradskoj skupštini, dr.sc. Marijana Sumpor u ponedjeljak na presici koju je je održao Klub nezavisnih zastupnika Gradske skupštine. Medijima su se obratili i članovi Kluba, Tihomir Milovac i Renato Petek.

Sumpor je upozorila na posljedice nastavka neodgovornog upravljanja, posebno u kontekstu vremena u kojem živimo i istaknula da se ZET ne može nositi s opterećenjem ovoga neperspektivnog projekta te podsjetila da je gradonačelnik odlučio financirati ovaj projekt zajmom od 650 milijuna kuna za koji se zadužio ZET, a za koji jamči Grad –  kojeg je i doveo do financijskog kolapsa. „Sutra će na sjednici Gradske skupštine biti prijedlog odgode plaćanja duga Grada prema ZET-u u iznosu od 61 milijuna kuna, jer Grad nije u stanju više podmirivati redovite obveze prema ZET-u“, poručila je Marijana Sumpor te dodala da nikome više nije jasno kako će gradonačelnik zatvoriti ovu financijsku konstrukciju. 

Već smo bili svjedoci nebrojenih devastacija u državnim tvrtkama u bližoj povijesti, pa ne mogu ne primijetiti da je ovo sličan scenarij u kojem se možda nazire i stečaj ZET-a, zaključila je zastupnica Marijana Sumpor.