Natječaj za “Zagreb Observation Tower” u zoni Hipodroma?

22. SJEDNICA GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA, ČETVRTAK 18.04.2019
AKTUALNI SAT – PITANJA GRADONAČELNIKU

Ispred Nezavisne liste Zagreb gradska je zastupnica Marijana Sumpor postavila pitanje vezano uz raspisivanje natječaja u zoni Hipodroma. 

 

NATJEČAJ ZA ZAGREB OBSERVATION TOWER – EX-Development

Moje pitanje povezano je s lokacijom Hipodrom na Kajzerici u Novom Zagrebu. Taj prostor je u vlasništvu Grada Zagreba i tamo se planira izvjesni projekt „Zagreb Observation Tower“, radi se o objektu visine do 70m, na zemljištu 40 x 40 m; za naručitelja EX-Development iz Dubaija za koji je raspisan dizajnersko-arhitektonski natječaj objavljen na web stranici https://www.ex-development.com/competition. Natječaj je trajao od 20.3.-10.4.2019. i naznačeno je da će Naručitelj utrošiti minimalno 40.000 USD-a za nagrađene radove, no nije poznato koliko je utrošeno za stručni žiri i provedbu samog natječaja.
Osvrnula bih se kratko na Javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta „Grad u Gradu“ u Zagrebu, koji je bio raspisan od 12.2.2019. U njemu je navedeno da su zone Hipodroma Zagreb i nogometnog igrališta, sukladno važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji određene kao zone sporta i rekreacije uz mogućnost gradnje, no potrebno je provesti odgovarajuću analizu tog prostora u kontekstu trenutnih i budućih potreba, kao i kompatibilnosti sa sadržajima koji će se generirati osuvremenjivanjem kroz urbanu preobrazbu prostora Zagrebačkog velesajma. S tim u vezi, sve navedene zone je nužno sagledati kao nedjeljivu prostornu i funkcionalnu cjelinu koja se u vremenu koje slijedi te do svoje konačne urbane preobrazbe može odvijati u fazama. Jasno je da se radi o lokaciji od presudne važnosti za razvoj, vizuru i urbanu kvalitetu grada.
Stoga, tražimo odgovor na pitanje:
Temeljem čega je Grad Zagreb dao pravo raspisivanja natječaja za dio zemljišta u zoni Hipodroma koje je u vlasništvu Grada Zagreba privatnoj tvrtki Ex-Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da kao naručitelj raspiše dizajnersko-arhitektonski natječaj za projekt Zagreb Observation Tower?

Tražimo objašnjenje i uvid u pravne dokumente.

Dr.sc. Marijana Sumpor, Nezavisna lista Zagreb
Zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba

Niže pročitajte i odgovor Gradonačelnika.

> Odgovor Gradonačelnika_Zagreb Observation Tower