Branka Zlatkov: Budimo otvoreni i dijelimo

Branka Zlatkov bavi se strateškim upravljanjem i pokretanjem poslovanja. Poduzetnica i savjetnica s bogatim međunarodnim iskustvom specijalizirana za upravljanje poslovanjem kroz pokretanje poduzeća i razvoj poslovanja, spajanja i preuzimanja, kao i prodajne strategije s fokusom na izvoz. Branka je u sedamnaest godina bankarskog iskustva realizirala brojne projekte koji se odnose na upravljanje strategijama, upravljanje promjenama, kao i na dinamičko upravljanje rizikom. Kroz mrežu konzultanata specijaliziranih za poslovno upravljanje, istraživanje tržišta, koordinatore i predavače, pomaže poduzetnicima u upravljanju promjenama i razvojem.

Kandidatkinja je liste u Gradskoj četvrti Gornji grad – Medveščak.

Zašto ste se uključili u politiku?

Nemirnog duha i želje za stvaranjem promjena pridružila sam se Nezavisnoj listi Zagreb u području poticanja poduzetničkih aktivnosti, realizaciji ideja i izlasku uspješnog poslovanja na međunarodna tržišta. Cilj mi je povezati institucije u strukturi društva s proaktivnošću poduzetnika.

Koji su ključni problemi Zagreba, unutar vašeg područja djelovanja, koje namjeravate odmah početi rješavati?

Fokusirana sam na podršku zagrebačkim poduzetnicama i poduzetnicima. Ideje nisu isto što i prilike. Za pokretanje novog posla potrebno je vrijeme i trud. Mnogi poduzetnici vjeruju da će im samo ideja jamčiti uspjeh i bogatstvo. Međutim, potrebno je vrijeme, trud i resursi da bi se ideja pretvorila u priliku. I ja sam poduzetnica. Umjesto da raspravljamo o filozofskim pitanjima, trebali bismo pokušati stvoriti smislene okvire: alate koji pomažu poduzetnicima da shvate potencijal ideje da postane stvarna prilika. Budimo otvoreni i dijelimo: učimo i stalno učimo. Stoga obavezno treba testirati svoju ideju s okolinom kako bi se popunili nedostaci i dobio osjećaj za tržišnu prihvatljivost. Budimo strpljivi i ustrajni. Potrebno je vrijeme, trud i resursi da bi se ideja transformirala u ono što bi, nadamo se, mogla postati prilika. Budimo spremni uložiti puno vremena i truda kako bi smo svoju ideju prezentirali i budimo spremni za uspone i padove poduzetničkih kretanja.

Kako vidite razvoj Zagreba u sljedećem razdoblju,  i kako vi možete tome razvoju doprinijeti sa svojim specifičnim znanjima i vještinama?

Potrebna je transformacija pristupa resursima i njihovim upravljanjem. Korištenjem EU fondova možemo razvijati grad po mjeri građana. Digitalnom tehnologijom možemo doći do inovativnih rješenja problema prenapučenosti, zagađenja, neadekvatne prometne infrastrukture, prekomjerne energetske potrošnje.

Kako vidite ulogu birača, odnosno vaših sugrađana u kreiranju javnih politika?

Vidim ih kao sukreatore javnih politika, kao izvor znanja i prijedloga, kao one koji zajedno s nama čine rad i poslovanje u Zagrebu uspješnim i efikasnim. I zato građani, a ne političari!

Koja je vaša poruke građankama i građanima Zagreba, u susret lokalnim izborima?

Iskoristimo svoj ljudski i društveni kapital. Malcolm Gladwell je u svojoj knjizi „Izvan prosjeka: Priča o uspjehu“ rekao: “Potrebno je 10.000 sati da bi se postalo stručnjakom za nešto”. Svakako iskoristimo vještine i iskustva koja smo do sada stjecali. Nakon toga, učimo i stalno učimo.