Danijel Sumpor: Glasajte za Zagreb koji ima viziju razvoja

Zašto ste se uključili u politiku?

Nezadovoljan sam načinom na koji grad Zagreb funkcionira, na koji način se razvija i koje sadržaje nudi. Zbog prirode posla kojeg obavljam, imao sam mogućnost proputovati po mnogim gradovima Europe i naprosto me uvijek začudi kako su glavni gradovi država koje imaju sličan ekonomski status kao Hrvatska uređeniji od Zagreba, s bolje održavanim fasadama i parkovima, s boljim kulturnim, turističkim i zabavnim sadržajima, boljom infrastrukturom i boljom vizijom razvoja. U Zagrebu toga nedostaje te Zagreb podosta zaostaje u usporedbi s gradovima sličnog profila poput Bratislave, Ljubljane, Graza i Krakowa, a posebice u usporedbi s nešto većim gradovima poput Budimpešte, Beča ili Praga. Nedopustivo je da se Zagreb sve više udaljuje od svog srednjoeuropskog povijesnog nasljeđa i postaje zapušten, neodržavan i nevoljen grad. Volim živjeti u Zagrebu te bih u budućnosti volio vidjeti Zagreb koji ima obnovljene fasade, održavane parkove i prometnice, kapitalne projekte od javnog interesa poput mostova, novih prometnica, boljeg povezivanja istoka i zapada te sjevera i juga novim načinima javnog transporta poput lake željeznice te nove kulturne, sportske i turističke sadržaje.

Koji su ključni problemi vaše gradske četvrti, koje namjeravate odmah početi rješavati?

Kao stanovnik Sesveta smatram da je jedan od najvećih problema promet i velike gužve te generalna odsječenost od grada Zagreba. Sesvetama također nedostaje centar sa sadržajima u kojem će se ljudi zadržavati, a ne u kojem će biti u tranzitu kao što je situacija sada. Sesvetama nedostaju sadržaji koje smo prisiljeni potražiti u drugim dijelovima grada, a brojna zapuštena industrijska postrojenja nude alternativu prenamjene u brojne kulturne, sportske i zabavne sadržaje.

Kako vidite razvoj Zagreba u sljedećem razdoblju,  i kako vi možete tome razvoju doprinijeti sa svojim specifičnim znanjima i vještinama?

Zagreb bi trebao iskoristiti razoran potres iz 2020. kao okidač za početak temeljite obnove svega onoga što se desetljećima zanemarivalo i što je utjecalo da se grad dovede u ovakvo stanje. Grad ima priliku provesti brojne natječaje i poslušati mišljenje struke i građana čime bi se stvorili temelji za novu viziju razvoja i novi identitet grada Zagreba u kojem bi se naglasak stavio na budućnost, novu prepoznatljivu arhitekturu, održivi i zeleni razvoj uz istovremenu zaštitu povijesne baštine, kao jedan lijep spoj starog i novog koji će biti zanimljiv kako stanovnicima tako i posjetiteljima grada Zagreba. U tom procesu mogu pomoći vlastitim idejama i primjerima prikupljenim u brojnim drugim europskim metropolama.

Kako vidite ulogu birača, odnosno vaših sugrađana u kreiranju javnih politika?

Birače vidim kao sudionike u definiranju smjera razvoja grada Zagreba, budući da o njima ovisi čije će ideje i vizije prepoznati kao ispravne i one u čijima jednog dana žele živjeti.

Koja je vaša poruke građankama i građanima Zagreba, u susret lokalnim izborima?

Svakako izađite na izbore i glasajte za Zagreb koji ima viziju razvoja.