Goran Čop: Novo ZG stanje duha

Goran Čop novinar je, publicist, scenarist, aktivist, poduzetnik, stand up komičar i osobni asistent mladiću s Duschenneovom mišićnom distrofijom. Novinarski zanat je brusio na Radiju 101, Sportskim novostima, Slobodnoj Dalmaciji, te raznim drugim dnevnim, tjednim i mjesečnim izdanjima u tisku i elektroničkim medijima kao i surađujući na izradi kompleksnih izdanja enciklopedijsko-almanaškog tipa. Uoči nogometnog Mundijala u Brazilu 2014. godine napisao je neautoriziranu romansiranu biografiju o hrvatskom nogometnom reprezentativcu Luki Modriću. Zagrebačke komunalne neprilike upoznao je baveći se kapilarnom politikom na razini naselja Botinec, Gradske četvrti Novi Zagreb-zapad i grada Zagreba uopće.

Na izborima ove godine sudjeluje kao kandidat na koalicijskim listama NLZG – Možemo! za Vijeće mjesnog odbora Botinec, Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb-zapad i Gradsku skupštinu.

Zašto ste se uključili u politiku?

Najprije se politika uključila u mene kada sam kao trinaestogodišnjak na uzvratnoj utakmici finala košarkaškog prvenstva SFRJ, Cibona–Partizan Beograd, bio među nekolicinom pubertetlija koja je zapjevala Marjane, Marjane. Uslijedilo je kratko, iz današnje perspektive ne odveć strogo ali tada zastrašujuće, ispitivanje kod dežurnog policajca u dvorani. Približavanjem demokratskih promjena 1989. godine, kao brucoš na Fakultetu političkih znanosti napajao sam se iz vrela misli i erupcije energije nezaboravnog Vlade Gotovca. Sazrijevanjem sam sve više počeo razumijevati da je bavljenje i skrb o javnom, gradskom i državnom dobru zapravo nužnost u prostoru širokog demokratskog spektra.

Koji su ključni problemi Zagreba, unutar vašeg područja djelovanja, koje namjeravate odmah početi rješavati?

Ključni problem grada Zagreba je stanje duha koje je tmastim ambijentom okovalo nekad vedar, lepršav, otvoren i šarmantan grad. Interpolacija promijenjene strukture stanovništva s izazovima moderne epohe nije rezultirala uspjehom. Iz posve apstraktnog razloga, Zagreb je posustao u tempu i nekim čudom su danas ispred njega, po osuvremenjivanju i komunalnim standardima, gradovi iza nekadašnje željezne zavjese poput Varšave, Bratislave, Bukurešta, da o Budimpešti i Pragu i ne govorimo. Odmah bih pozvao Zagrepčanke i Zagrepčane na „new deal“, na povratak baštini rada, pouzdanog obrtništva, uzornog ugostiteljstva, pobjedničkog mentaliteta i primjerenog ufanja u vlastite sposobnosti pod okriljem razborite i nerazmetljive gradske uprave.

Kako vidite razvoj Zagreba u sljedećem razdoblju i kako vi možete tome razvoju doprinijeti sa svojim specifičnim znanjima i vještinama?

Razvoj grada vidim ubrzanim, dinamičnim i uzbudljivim procesom nakon kojeg neće biti barijere hvatanju odbjegle konkurencije među europskim metropolama. Baveći se više od četvrt stoljeća temama sporta, kulture i društvenih fenomena kroz novinarsku profesiju, smatram se kompetentnim sudjelovati u pretvaranju grada u široko polje kreativnih industrija uključujući i snažan zagovor modernizacije zagrebačkog Univerziteta. Smješten na izuzetnoj lokaciji i sa savršenom klimom, nema savršenije adrese za razvoj sportskih i umjetničkih akademija s afinitetom osvajanja globalne popularnosti i prepoznatljivosti. U neposrednoj blizini Zagreba postoje gotovi svi oblici traženih eksterijera za potrebe filmskih produkcija, a na tragično zapuštenom području Zagrebačkog velesajma paučinom su obavijeni paviljoni opskrbljeni gotovo kompletnom infrastrukturom za filmske setove. Kroz sistem vaučera svako dijete bi u Zagrebu trebalo imati omogućen pristup obnovljenoj i znatno obogaćenoj mreži sportskih objekata.

Kako vidite ulogu vaših birača, odnosno vaših sugrađana u kreiranju javnih politika?

Ukoliko građani od novih gradskih otaca dobiju nedvosmislen energetski poticaj u obliku domaćinskog šparnog racionaliziranog upravljanja, rekonstrukcije strateških pravaca razvoja s naglaskom na pametno ispunjavanje javnih potreba, jasno razrađenu misao o tome da svaki građanin plaća jednak prirez i sukladno tome ima pravo uživati jednaka prava,  reakcija Zagrepčanki i Zagrepčana neće izostati. Do sklada, sloge, požrtvovnosti i predanosti neće trebati puno, tome jasno svjedoči povijest grada koji je znao pronaći izlaz iz labirinta teških epoha poput ove obilježene potresom i Covid-19 epidemijom.

Koja je vaša poruka građankama i građanima Zagreba, u susret lokalnim izborima?

Nesreću da naša generacija doživljava goleme i nimalo bezazlene izazove, iskoristimo kao impuls da naš grad učinimo radosnijim, svestranijim i ljepšim mjestom za život.