Kristina Cencelj: Samo zajedno si možemo stvoriti ugodniji život

Kristina Cencelj diplomirana je inženjerka arhitekture i ovlaštena projektantica. Osobnim angažmanom provela je neke akcije u svojoj neposrednoj okolini, a kako bi učinila više, pridružila se Nezavisnoj listi Zagreb. Fokusirana je na stvaranje kvalitetnije svakodnevice stanovnika kvarta, njihove djece i kućnih ljubimaca. Kandidatkinja je u Mjesnom odboru Ban Keglević, Gradskoj četvrti Črnomerec, a svojim sugrađankama i sugrađanima poručuje: “Trebamo pokazati da nam je stalo. Trebamo jasno reći da nismo navikli živjeti u smeću i da više ne želimo tolerirati nerad gradskih službi. Samo zajedno si možemo stvoriti ugodniji život.“

Zašto ste se uključili u politiku?

Nikada nisam mislila da ću se uključiti u politiku. Kao i za većinu arhitekata to jednostavno nije bilo moje polje interesa. Međutim, duže vrijeme gledam kako je kvart u kojem živim sve zapušteniji i prljaviji mada postoje gradske službe koje dobro plaćamo, a njihov rad ne vidimo. Isto misle i moji susjedi. Sve češće mi je padao na pamet jedan naslov iz novina koji je visio na zidu kopiraonice u koju sam kao studentica nosila nacrte ranih 80-ih: “Zabranjujem pametnima da šute“.  

Tužno, ali istinito, to i danas vrijedi, možda čak i više.

U Nezavisnu listu Zagreb sam se uključila s ciljem poboljšanja svakodnevnog života ljudi u mom kvartu. Nisam osoba od velikih riječi, ali volim  izazove i nikada ne odustajem. Osobnim angažmanom sam provela neke akcije u svom kvartu i nastavit ću raditi u smjeru stvaranja ugodnijeg života za sve.

Koji su ključni problemi vaše gradske četvrti, koje namjeravate odmah početi rješavati?

Ključni problemi mog kvarta su zapuštenost i prljavština svuda oko nas, razrovane ceste, pločnici i parkirališta, nepokošena trava, uvijek prepuni koševi za smeće i kontejneri, razbacane kante. Postali smo pravi „kantograd“. Na zapuštenom dječjem igralištu od ranog jutra se okupljaju pijanci, djeca rijetko. Mada vlasnici pasa imaju dugogodišnju naviku šetanja svojih ljubimaca na Tuđmancu i usprkos peticiji koju sam organizirala još uvijek nismo dobili pseće igralište. Moj kvart bi mogao biti pilot projekt za rješavanje problema odlaganja smeća. Ako se pokaže uspješnim, mogao bi se primijeniti na cijeli grad.

Mnogi će reći da su svi kvartovi takvi i da će takvi i ostati.  Nemojmo biti malodušni, uz obnovu koja je prioritet za naš grad, i naš kvart možemo zajednički učiniti boljim mjestom. Trebamo pokazati da nismo navikli živjeti u smeću i da više ne želimo tolerirati nerad gradskih službi koje dobro plaćamo.

Čvrsto vjerujem da se promjene mogu napraviti unutar postojećeg budžeta. Svaka gradska četvrt bi trebala raspolagati novcem stanovnika te četvrti i kontrolirati troškove. Svugdje u svijetu (ili bar u onom dijelu svijeta kojem želimo pripadati) je logično da onaj tko daje svoj novac zna, odnosno vidi na što se on troši.

Kako vidite razvoj Zagreba u sljedećem razdoblju,  i kako vi možete tome razvoju doprinijeti sa svojim specifičnim znanjima i vještinama?

Kao arhitektica možda drugačije doživljavam prostor, ali nemoguće je ne primijetiti nedostatak zelenih površina, nebrigu za zagrebačke šume koje nas okružuju, zapuštenost objekata, infrastrukture i svega onoga što nam je kao građanima 21. stoljeća za miran život potrebno: brze prometne veze, sigurne ceste, čista i njegovana naselja, sadržaji za djecu i starije.

Svoje djelovanje sam ograničila na komunalne aktivnosti jer znam da komunalni odjel raspolaže velikim budžetom čiji rezultat se ne vidi. S istim budžetom možemo bitno unaprijediti grad i život stanovnika učiniti ugodnijim, poštujući raznolikost njihovih potreba i navika.

Kako vidite ulogu birača, odnosno vaših sugrađana u kreiranju javnih politika?

U svakom slučaju ih treba potaknuti da se uključe. Provođenjem manjih akcija treba pokazati da je moguće utjecati na gradske odluke, da će se čuti i njihov glas.

Koja je vaša poruka građankama i građanima Zagreba, u susret lokalnim izborima?

Trebamo pokazati da nam je stalo. Trebamo jasno reći da nismo navikli živjeti u smeću i da više ne želimo tolerirati nerad gradskih službi. Samo zajedno si možemo stvoriti ugodniji život.