Marjan Skorić: Dan izbora je početak sudjelovanja građana u kreiranju javnih politika, a ne kraj

Marjan Skorić, kandidat je liste u Gradskoj četvrti Pešćenica-Žitnjak. Politolog i strastveni komentator društvenih tema i događanja, u politiku se uključio s fokusom na održivi razvoj i veću participaciju građana u političkom odlučivanju.

Zašto ste se uključili u politiku?

Politika kao disciplina zanimala me još od srednjoškolskih dana, a studij na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu to je zanimanje samo produbio. Međutim, u politici se nisam vidio kao dio niti jedne od postojećih političkih opcija sve do pojave ORaH-a koji me privukao svojim fokusom na održivi razvoj u kontekstu očuvanja prirodnog okoliša. Pored toga, ukupni moralni integritet ljudi koji su se u ORaH-u okupili djelovao je poticajno. 2019. godine susreo sam se s Nezavisnom listom Zagreb, strankom čija politička orijentacija je po mnogim elementima komplementarna s političkom orijentacijom ORaH-a. Riječ je o politikama na koje se etablirane hrvatske stranke rado pozivaju ali u pravilu samo na nivou parole. Procijenio sam da suživljavanju takvih politika mogu više pridonijeti u NLZG i od tada sam član te stranke.

Koji su ključni problemi vaše gradske četvrti, koje namjeravate odmah početi rješavati?

Ferenščica i četvrt Pešćenica-Žitnjak se susreće sa sličnim problemima kao i slična naselja u Zagrebu. Ključnim problemom smatram nedovoljnu uključenost građana u donošenju odluka o vlastitom životnom prostoru. Problem je naravno u regulativi i prevelikoj centralizaciji sredstava namijenjenih gradskim naseljima. Mjesni odbori služe kao poluge centralne gradske vlasti, a manje kao mjesto stvarnog odlučivanja. Rješenje je u većim ovlastima mjesnih odbora i obvezi boljeg informiranja lokalne sredine o tome što se stvarno radi, kakve se politike provode. Vjerujem da bi to pozitivno utjecalo na uključivanje građana u političko odlučivanje.

Kako vidite razvoj Zagreba u sljedećem razdoblju,  i kako vi možete tome razvoju doprinijeti sa svojim specifičnim znanjima i vještinama?

Zagreb je izgubio dosta od svoje europske duše proteklih godina. Ono što vidim kao šansu je da tu dušu ponovno izgradimo na način da diversificiramo najzanimljivije urbane sadržaje umjesto da ih, kao do sada, koncentriramo. Svako naselje u Zagrebu ima svoje specifične prednosti. Njih valja iskoristiti. Vjerujem da bi to potaklo življu komunikaciju među zagrebačkim kvartovima na način da bolje sagledaju jedni druge, da uče jedni od drugih i da se međusobno natječu u poboljšanju prilika u svojim naseljima. Što se tiče kvarta Pešćenica-Žitnjak ovdje ima odličnih i neiskorištenih uvjeta za sportske sadržaje, od onih namijenjenih svima do onih namijenjenih sportskim školama ili klupskom sportu.

Kako vidite ulogu birača, odnosno vaših sugrađana u kreiranju javnih politika?

Kratko i jasno: dan izbora je početak sudjelovanja građana u kreiranju javnih politika, a ne kraj, kako je to u praksi već godinama, u Zagrebu i na nivou cijele Hrvatske.

Koja je vaša poruka građankama i građanima Zagreba, u susret lokalnim izborima?

Izbori su način komunikacije s političarima. Ako ne izađete na izbore, poručujete im: “Radite što hoćete, mene to ne zanima”. Ako izađete i zaokružite svojeg odabranika, poručujete mu: “Dala/dao sam ti povjerenje, opravdaj ga.”

Moja poruka biračima je: Izađite svakako na izbore, pokažite kandidatima da vas zanima što oni rade. Zapamtite da vaš utjecaj na politiku ne prestaje ubacivanjem listića u glasačku kutiju, on tada tek počinje. Ako na tom listiću zaokružite moje ime, učinit ću sve da vam u tome pomognem.