Novim izborima potvrdimo da je kraj ovakvom načinu odlučivanja, u kulturi i općenito!

Tihomir Milovac

Čak šest ravnatelja ili VD ravnatelja kulturnih institucija u Zagrebu imenovano je na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba koja se održala u utorak, 16. ožujka.

Tihomir Milovac (NLZG) je, kad je točka došla na dnevni red 22. ožujka, istaknuo da je način imenovanja čelnih ljudi u kulturi, u kojem imamo uglavnom po jednog prijavljenog kandidata za ta mjesta, doista poražavajući za kulturne institucije i kulturu u cijelosti.

Činjenica je da se na natječaje javlja samo po jedan kandidat u 95% slučajeva, zbog uvriježenog mišljenja na kulturnoj sceni da se radi o „natječajima s imenom i prezimenom“, tj. unaprijed se zna koji kandidat prolazi pa se iz tog razloga drugi ni ne javljaju..

Milovac je naglasio da je to ozbiljan problem koji s jedne strane pokazuje kakav je zapravo odnos gradske politike prema kulturi, a s druge onemogućuje kulturnim institucijama da razviju kompetitivnost, koje mora biti i koja dinamizira prostore kulture.

Naime, na 25 natječaja u ovom mandatu Gradske skupštine javio se po jedan kandidat, a u 6 natječaja po dva kandidata, s tim da su posljednji ponavljani jer gradonačelnik nije bio zadovoljan rezultatom. Ponavljanjem natječaja promijenio je i Upravno vijeće, koje je onda donosilo odluku, a koja je odgovarala gradonačelniku. Dodajmo tome još 9 izbora ravnatelja muzeja po odluci i ovlastima gradonačelnika, budući da taj izbor ne potvrđuje Skupština (takav je nesretni zakon donesen).

Simptomatično je da na toj zadnjoj sjednici imamo izbor toliko ravnatelja. K tome, neki su natječaji raspisani daleko prije zakonskog roka kraja ravnateljskih mandata koji završavaju u jesen ove godine, dakle poslije lokalnih izbora.

Podsjetimo, dok se u većini slučajeva radi o reizboru na čelnu funkciju, prijedlog za ravnatelja Centra mladih Ribnjak (CMR) izazvao je i najoštriju raspravu na prošlotjednoj 36. sjednici Odbora za kulturu, održane 9. ožujka. Odbor je zbog nepravilnosti na koje su ukazali Rada Borić iz Nove ljevice i Tihomir Milovac iz Nezavisne liste Zagreb, na kraju dao negativno mišljenje.

Natalija Prica, predsjednica Upravnog vijeća CMR-a, u Odluci o prijedlogu nove ravnateljice poslanom Skupštini poziva na pozitivno mišljenje Stručnog vijeća, što nije istina. Točnije, u njenom dopisu piše:

„Upravno vijeće većinom glasova, na 23. sjednici održanoj dana 25.2.2021., a po pribavljenom pozitivnom mišljenju Stručnog vijeća Centra, predlaže Gradskoj skupštini Grada Zagreba da se Višnja Gašparin imenuje ravnateljicom Centra mladih Ribnjak u sljedećem četverogodišnjem razdoblju“.

Isto vijeće kandidatkinju je zapravo ocijenilo negativno, dok su ostale tri kandidatkinje dobile pozitivnu ocjenu Stručnog vijeća CMR-a.