Zastupnica Marijana Sumpor o kronologiji kolapsa financijskog sustava Grada

Marijana Sumpor

Financijska izvješća ne pokazuju u potpunosti stvarno stanje, gradske financije ne idu u smjeru bolje budućnosti.

Ispred nas je kriza koja će se izravno preliti na Zagrepčane i zasigurno poskupjeti život, a sve zbog lošeg i neodgovornog upravljanja našim Gradom.

 

Kako su Grad i ZGH i ZET spojene posude u kojima se prelijevaju novci

Gradonačelnik će na 37. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, pod točkama 15. i 16. dnevnog reda, predložiti da se razmotri Prijedlog i donese Zaključak o sklapanju sporazuma o obročnoj otplati duga prema Zagrebačkom holdingu i ZET-u. U slučaju Holdinga radi se o dugu u ukupnom iznosu od 310,6 milijuna kuna, dok dug prema ZET-u premašuje 61 milijuna kuna.

“Iste te gradske tvrtke se zadužuju na financijskom tržištu za koje Grad izdaje jamstva”, pojasnila je Sumpor te dodala da se radi o bizarnom modelu gradskog financijskog sustava koji se temelji na prelijevanju iz šupljeg u prazno.

“Grad je nelikvidan, nema za plaće i ovakav model potvrđuje smjer kretanja prema neizbježnom kolapsu. To stanje je posljedica iznimno lošeg upravljanja unazad 4 godine od kada minus u gradskoj blagajni nezaustavljivo raste, o čemu nas je izvijestila pročelnica gradskog ureda za financije na prošloj sjednici. U izvješću o izvršenju gradskog proračuna za prvih 6 mjeseci ove godine vidi se da je uloženo dosta truda u uravnoteženje ukupnih prihoda i rashoda, a istina je u podstavkama koje pokazuju da Grad Zagreb ne može više djelovati temeljem planova iz prošle godine“, pojasnila je Sumpor.

 

O minusu Zagrebačkog holdinga od 140 milijuna kuna u prvom polugodištu

Holding je prošlu godinu poslovao pozitivno, dok je Grad u 2020. ušao s milijardu kuna minusa. To se zatim prelilo i na gradska poduzeća. Znači, gubitak Holdinga od 140 milijuna kuna u prvoj polovici ove godine dodatno je obilježen početkom pandemije i potresom u Zagrebu i okolici, no minus je i rezultat njegovog odnosa s Gradom.

Pandemija i potres, dakle, nisu jedini uzrok minusa Grupe Zagrebačkog holdinga u prvoj polovici godine, upozorila je u više navrata zastupnica Nezavisne liste Zagreb u Gradskoj skupštini dr.sc. Marijana Sumpor. Kako je istaknula, problemi u upravljanju gradskim poduzećima kumulirani su tijekom niza godina nedovoljnog održavanja infrastrukture, što se dobro vidjelo u ovoljetnim poplavama, kao i zapuštenoj gradskoj imovini u središtu grada, koja je najviše stradala u potresu.

„U uvjetima iznenadnog pada prihoda, financijsku situaciju gradskih poduzeća dodatno pogoršava nastavak dugogodišnjeg trenda prekomjernog zapošljavanja i s obzirom na to rast izdataka za plaće. U nerevidiranom polugodišnjem financijskom izvješću Grupe Zagrebačkog holdinga, uz minus, vidljiv je i znatan porast potraživanja među povezanim poduzećima. Tako možemo očekivati dodatne financijske teškoće zbog prelijevanja unutar sustava“, rekla je Sumpor te dodala da potezi  gradonačelnika i uprave Holdinga ne pokazuju korekcije u strateškom upravljanju, već se minusi u proračunu Grada i gradskih poduzeća krpaju novim zaduživanjima i rasprodajom gradske imovine na Jadranu.

Naglasila je da revizori godinama upozoravaju da Grad i Zagrebački holding trebaju promijeniti način upravljanja objektima koje grade poduzeća u sklopu Holdinga, s obzirom na činjenicu da se gradnja ostvaruje temeljem bankovnih zaduženja za koje jamči Grad, a za te objekte Grad zatim plaća najam vlastitim poduzećima iz poreznih prihoda.

Također, dodala je, potezi Gradonačelnika i uprave Holdinga ne pokazuju korekcije u strateškom upravljanju, već se minusi u proračunu Grada i gradskih poduzeća krpaju novim zaduživanjima i rasprodajom gradske imovine na Jadranu.

„Međutim, čini se da su to kritike s kojima se lako živi, budući da sankcija nema. S obzirom na to da financijska izvješća ne pokazuju u potpunosti stvarno stanje, dodatno upozoravamo građane da gradske financije ne ide u smjeru bolje budućnosti. Ispred nas je kriza koja će se izravno preliti na Zagrepčane i zasigurno poskupjeti život, a sve zbog lošeg i neodgovornog upravljanja našim Gradom“, zaključila je Marijana Sumpor.