Koalicija stranaka Pametno, Fokus, NLZG i Unija Kvarnera predstavila program

Objavljuje 13/06/2020Vijesti
Koalicija stranaka Pametno, FOKUS, Nezavisna lista Zagreb i Unija Kvarnera predstavila program

Zagreb, 13. lipnja 2020. – Da je moguće naizgled nemoguće: smanjiti poreze, privući investicije, potaknuti poduzetnišvo, vratiti ljude koji su pobjegli iz Hrvatske te istovremeno osigurati pravedniju i bolju socijalnu državu, objasnili su danas iz koalicije stranaka Pametno, Fokus, Nezavisne liste Zagreb i Unije Kvarnera.

Program koalicije predstavljen je u sjedištu Nezavisne liste Zagreb u Petrinjskoj 73, koje je, kao i cijela zgrada značajno stradalo u potresu u ožujku. Pozdravljajući koalicijske partnere u prostoru u kojem je stranka sama započela sanaciju, kao i svi ostali građani pogođeni potresom, predsjednica Nezavisne liste Zagreb Marijana Sumpor upozorila je kako je, osim modernizacije Hrvatske, važna i modernizacija grada Zagreba, pri čemu je glavni cilj političkog angažmana stranke obnova grada Zagreba nakon potresa, za što još ne postoji ni zakon ni dogovor tko bi i kada trebao obnavljati glavni grad.

“Ovim programom želimo ponuditi potpuno drugačiju perspektivu od ove današnje. Hrvatska je danas siromašna zemlja, na začelju Europe. Umjesto neprestanih prepiranja i natjecanja u dijeljenju mrvica sa stola, koje nam ostavljaju korumpirani i nesposobni političari, mi nudimo ideje, znanje, energiju i političku volju za stvaranjem novih vrijednosti i novog bogatstva. Uravnoteženjem prihodovne i rashodovne strane, privlačenjem novih investicija kroz manje poreze i fiskalne namete, poticanjem kreativnosti, inovacija i poduzetništva, otvorili bismo prostor i za sređivanje zdravstva i za jednu pravedniju i bolju socijalnu državu. Smanjenjem poreza i nameta se otvara niz novih mogućnosti za zadržavanje mladih i ambicioznih u Hrvatskoj i za privlačenje ozbiljnih ulaganja u našu zemlju” – istaknuo je prilikom predstavljanja programa Ivica Puljak, član predsjedništva stranke Pametno i dodao kako moramo reformirati cijelu zemlju, počevši od obrazovanja. Puljak smatra da se cjelovita kurikularna reforma treba vratiti na osnovne postavke i ponovno probuditi entuzijazam učitelja, roditelja, djece i cijeloga društva.

Davor Nađi iz stranke Fokus, vlastitim je primjerom u gradu Sveta Nedelja pokazao kako se ukidanjem prireza i transparentnim vođenjem lokalne uprave mogu privući ozbiljne investicije i u tako malom gradu. “Isto to želimo postići i za cijelu našu državu. Namjera nam je smanjiti porez na dohodak i porez na dobit na jedinstvene stope od 10 posto te smanjiti javnu administraciju za 10 posto. Time će se privući investicije i stvoriti uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta s visokim plaćama, što bi bila odlična podloga za povratak naših visokoobrazovanih stručnjaka, kao i za privlačenje stručnjaka ‘za rad na daljinu’. Prema našim proračunima, kada bi se otvorilo novih 50 tisuća visoko plaćenih radnih mjesta, generirala bi se potrošnja i povećale uplate za zdravstveno i mirovinsko osiguranje za oko 3 milijarde kuna godišnje. Tako bi zdravstveni sustav konačno postao održiv jer je do sada godišnji minus iznosio upravo oko 3 milijarde kuna” – pojasnio je Nađi.

Osiguravanje povratka ljudi koji su pobjegli iz Hrvatske, kao i stvaranje klime za doseljavanje u našu zemlju su jako važni i zbog loše perspektive demografske slike Hrvatske.

“Mi želimo da svi Hrvati dobro i pristojno žive u našoj zemlji, a ne samo stranački prijatelji i kumovi, čemu svjedočimo 30-ak godina. Nakon olakšavanja uvjeta za poduzetništvo i stvaranja novih industrija i vrijednosti, krenut ćemo putem bogatijih država, a samim time i postići ono čemu mi u koaliciji težimo – uređenoj zemlji liberalne demokracije, a koja će imati i socijalni predznak, poput skandinavskih zemalja. Takav je život moguć i u Hrvatskoj, ali više ne smijemo gubiti ni dana i krajnji je trenutak da upregnemo sva naša znanja i krenemo u tom smjeru” – zaključio je Puljak.

Prema riječima Vedrana Kružića iz Unije Kvarnera, gospodarska promjena moguća je samo nakon političkih promjena. „Hrvatsku vidimo kao zemlju snažnih regija, koje su gospodarski motor rasta. Zelena i plava ekonomija na jadranskim prostorima značajan su generator rasta i otvaranja radnih mjesta. Snažnija fiskalna decentralizacija omogućit će regijama da kreiraju vlastiti rast“, poručio je Kružić.