Manipulacije gradskih vladara staroga kova – Loše upravljanje Gradom Zagrebom sve više ljuti javnost

Gradski zastupnici dobili su i službenu obavijest o pokretanju javne rasprave za prijedlog izmjena i dopuna GUP-a, s poveznicom na dio dokumentacije, koja je uglavnom pripremana tijekom 2017. godine!

Sve ono što je kasnije dodano prijedlogu teško je prepoznati bez detaljnijih uputa. Taj novi paket materijala, pripreman za prošlu, 25. sjednicu Gradske skupštine, dokumenti su koje su gradski uredi pripremali za gradske zastupnike u Skupštini temeljem amandmana ili zahtjeva zastupnika na Odborima.

Šira javnost nema informaciju o tome da je sve to dostupno na internetu, jer su putevi do tih materijala dosta zamršeni. S jedne strane se uskraćuju informacije, dok se s druge strane oni koji trebaju donositi odluke zatrpavaju informacijama.

Otvaranje javne rasprave usred ljeta definitivno je dokaz da cilj i svrha ove javne rasprave nije prikupiti mišljenja zainteresirane javnosti te da se ista ne provodi zbog opredjeljenja da živimo u demokratskom društvu nego da bi se ostvarili nečiji partikularni interesi. Vidimo da naši gradski vladari imaju nisku razinu razumijevanja ciljeva modernog i naprednog društva te da demokratsku proceduru javne rasprave odrađuju na silu.

Usklađivanje s Prostornim planom Grad Zagreb želi zaobići ustavnom tužbom po hitnom postupku, što je problem ali ovoga puta za aktualnu vlast. Naime, ako ustavna tužba ne prođe, nema ni GUP-a u ovom mandatu. Međutim ako ta tužba prođe, to bi značilo da pravosuđe rješava predmete selektivno, a mi bi tada imali ozbiljan problem s dugoročnim posljedicama za sve nas. To bi ujedno bio i primjer najbolje prakse ako Sud riješi predmet u roku.

Uz sva zamagljena aktualna događanja u Gradu Zagrebu, svi formalni dokumenti, čak i da su jasno predočeni javnosti, nisu dovoljni! Ključni su ljudi! Pitamo se iz dana u dan, da li nas dosadašnja postupanja gradskih vladara mogu uvjeriti da se javnim prostorom i javnim dobrom Grada Zagreba može upravljati dobronamjerno, bez zakulisnih radnji i prikrivanja osobnih interesa pojedinaca bliskih vladarima?

A što ako se donese GUP ili kad se donese?

Na primjerima nedavnih projekata Grada (spomenimo samo „Ljeto na Savi“ kao totalni debakl), vidljivo je da su, pored slabog uključivanja javnosti, njihovi kapaciteti planiranja, koordinacije, implementacije potpuno nedjelotvorni i da ne donose korist građanima.

Kada se NE DOGAĐA kvalitetan razvoj grada, županije i države?

Ne događa se onda kad se ignoriraju i ne uključuju struka, akademska zajednica i zainteresirana javnost, ali i kad se ne zna što se zapravo radi, kakvu imaju odgovornost i koje su zapravo posljedice za kvalitetu života naših građana.

Trenutno, izvršna grana vlasti (uz časne izuzetke) vrvi nekvalitetnim kadrom i tu se teško išta može promijeniti na bolje. Ne da stagniramo, mi zbog svega navedenog padamo u ponor  umjesto da stremimo prema uređenom društvu.

Zato ne čudi da ovakvo neodgovorno vladanje i loše upravljanje Gradom Zagrebom podjednako ljuti građane, organizacije civilnog društva i stručnu javnost.

 

*Javna rasprava o izmjenama GUP-a kreće u srijedu, 31. srpnja i trajat će do 14. kolovoza

Najavljeno je javno izlaganje o Prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog Urbanističkog plana grada Zagreba  u četvrtak, 08. kolovoza 20l9. s početkom u 17.00 sati u prostorijama Gradske Skupštine Grada Zagreba, dvorana ‘A’, Ulica sv. Ćirita i Metoda 5 u Zagrebu.

Poveznice

Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba 2017. 

Konačni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba – Prijedlog povučen sa 25. sjednice

Obrazac za primjedbe na izmjene i dopune GUP-a možete preuzeti ovdje.

Svoje primjedbe možete poslati na Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Ulica Republike Austrije 18, Zagreb – do 14. kolovoza 2019.