Marijana Sumpor (NLZG): Sigurni Zagrepčani – ustrajem na odgovorima koje zaslužujemo!

Sigurni građani grada Zagreba

Povodom zastupničkog pitanja na aktualnom satu Sjednice Gradske skupštine 07. svibnja 2020. zastupnica dr.sc. Marijana Sumpor, predsjednica Nezavisne liste Zagreb (NLZG)  postavila je pitanje gradonačelniku vezano uz postupak izrade nove Strategije urbane sigurnosti Grada Zagreba koja je istekla 2017. godine.

8. lipnja 2020.stigao je uz gradonačelnikov potpis odgovor Ureda za programe i projekte Europske unije i Savjeta za urbanu sigurnost Grada Zagreba,  te odgovor Zagrebačkog holdinga d.o.o.

Pitanje Marijane Sumpor koje prenosimo u cijelosti:

„Grad Zagreb je u razdoblju od 2014. do 2017. godine imao Strategiju urbanih rizika. Ta Strategija zaštite od urbanih rizika istekla je 2017. godine, a bilo je niz ciljeva kojima se Grad bavio, vezan za sigurnost najviše, kriminalitet i noćni život u Gradu Zagrebu, ali isto tako je bilo navedeno osiguravanje i aktivni doprinos da se zaštite građani od mogućih rizika. Isto tako, u par rečenica je navedeno, kako se iz literature zna da ta Strategija treba obuhvaćati zaštitu rizika u području komunalnog redarstva, javnih prostora, u području kulture, zaštite građana u svim aspektima a koje danas vidimo, a koji su bili ugroženi upravo činjenicom koja se jako dobro zna – da je grad ugrožen rizikom od potresa. Mi smo to doživjeli, sada, prije nekoliko tjedana.

22. ožujka se dogodila situacija u kojoj sam očekivala da će gradonačelnik i Grad Zagreb i svi uredi i poduzeća Grada Zagreba znati postupati prema planovima postupanja u takvim situacijama. Međutim, 2017. godine nije bilo nikakvog nastavka rada na izradi nove strategije odnosno nismo dobili nikakve informacije o tome, i zanima me:

– Postoje li krizni planovi gradskih poduzeća?

– U kojoj je fazi izrada nove Strategije urbane sigurnosti Grada Zagreba?

– Izravno s time je povezano i pitanje, mislite li koristiti sredstva europskih fondova koji su namijenjeni sigurnosti građana Grada Zagreba?”

Kako se navodi u spomenutoj Strategiji “Radi provedbe mjera za povećanje urbane sigurnosti svake se godine izdvajaju značajna financijska sredstva.” ???
Spominje se i ‘proaktivno djelovanje gradske uprave’, a Strategija se temelji na raznoraznim načelima, pa se spominju pojmovi povećanje, poboljšanje, sudjelovanje, stvaranje – koji podrazumijevaju akciju, radnju. Imamo Strategiju, ali nejasno je što i kako se od navedenog provodi, tko je provodi i da li se uopće provodi?!”

 

Da rezimiramo odgovor gradonačelnika, koji možete u cijelosti pročitati u prilogu objave;

1. Postoje li krizni planovi gradskih poduzeća?

Ne postoje.

Holdingovo priopćenje ne nudi odgovor, niti eventualno internet planove.

2. Mislite li koristiti sredstva europskih fondova namijenjenih sigurnosti građana? 

Iako građani nisu toga svjesni, da, korišteni su za:

Prijavljeni projekti:

3. U kojoj je fazi izrada nove Strategije urbane sigurnosti Grada Zagreba?

Ne zna se.

Ne postoji ali će navodno biti donesena do kraja godine.

Iz odgovora:

Trenutno nepostojanje posebnog strateškog dokumenta o urbanoj sigurnosti Grada Zagreba ne predstavlja problem jer je problematika urbane sigurnosti adekvatno adresirana u Razvojnoj strategiji Grada Zagreba do 2020. godine.

Prema dosadašnjem tijeku aktivnosti može se predvidjeti da će do kraja razdoblja koje pokriva Razvojna strategija Grada Zagreba biti ostvarene pretpostavke za donošenje nove Strategije urbane sigurnosti Grada Zagreba za razdoblje od 2021. do 2024. godine.

4. Proaktivno djelovanje gradske uprave i povećano ulaganje sredstava u području urbane sigurnosti – što i kako se od navedenog provodi, tko provodi i provodi li se uopće?

  • Dva tijela – Savjet za urbanu sigurnost Grada Zagreba i Vijeće za prevenciju Grada Zagreba su predložili da se u gradskim četvrtima organiziraju javne tribine o sigurnosti u četvrtima i aktivnije sudjelovanje građana vezano za tu problematiku. Daljnje aktivnosti se ne provode (u tekstu: planiran je nastavak aktivnosti po gradskim četvrtima)

 

Pročitajte cjelovit odgovor gradonačelnika, Ureda za programe i projekte Europske unije i Savjeta za urbanu sigurnost Grada Zagreba te Zagrebačkog holdinga :

Odgovor gradonačelnika na pitanje Marijane Sumpor