Nezavisna lista Zagreb pridružila se strankama Pametno i FOKUS

Objavljuje 02/06/2020Vijesti

Predsjednica Nezavisne liste Zagreb (NLZG) dr. sc. Marijana Sumpor i zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba na danas održanoj konferenciji, povodom pridruživanja stranke NLZG koaliciji stranaka Pametno i FOKUS za parlamentarne izbore, istaknula je da je odluka o političkoj suradnji potaknuta zajedničkom vizijom za gospodarski rast i razvoj: “Nezavisna lista Zagreb s koalicijskim partnerima ima zajednički pogled u budućnost, s orijentacijom na razvoj gospodarstva u suradnji s javnim sektorom, radi osiguranja bolje kvalitete života građana, koju nije moguće postići ako gospodarstvo ne funkcionira.“

Hrvatska je zbog pandemije u iznimno teškoj situaciji uslijed zaustavljanja gospodarskih aktivnosti na što se nadovezuje i katastrofalno stanje u Gradu Zagrebu nakon potresa. “Dva mjeseca zaustavljanja gospodarstva rezultiralo je globalnim šokom – rekla je Marijana Sumpor te dodala da se očekuje da će se negativni efekti prelijevati i u Hrvatsku. Zbog ublažavanja neizvjesnosti, treba poduzeti sve kako bi se potaknuo oporavak gospodarstva i rasteretilo poduzetnike.

„Za posljedice potresa u Zagrebu, Zagrebačkoj županiji i Krapinsko-zagorskoj županiji trebat će investirati milijarde kuna u obnovu, a taj kapital se mora namaknuti odnekud i zaduživanje je neizbježno.“ – istaknula je Sumpor.

Kvalitetna provedba obnove Zagreba prioritet je Nezavisne liste Zagreb. Prošla struktura u Saboru propustila je donijeti zakon od vitalne važnosti za glavni grad i za državu. Zato se kao koalicijski partneri zalažemo za ulazak u Sabor kako bi se borili za vladavinu prava i bolje Zakone i propise vezane uz obnovu Zagreba. „Obnova Zagreba nije samo financijski problem, treba urediti zakone i propise, zaštititi kulturnu baštinu, očuvati kulturni identitet glavnoga grada. Predstavljamo se u svijetu kroz naš glavni grad i ako se obnova nevješto i neplanirano provodi, onda imamo problem i sa sigurnošću građana i s identitetom koji na kraju može biti narušen.“ – ustvrdila je Marijana Sumpor.

Nezavisna lista Zagreb, s bogatim iskustvom u područjima urbanog i regionalnog razvoja zalaže se za bolju teritorijalnu organizaciju Hrvatske. U tom kontekstu nužne su promjene zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave i Lex šerifa, koje treba uskladiti s promjenama poreznih zakona, kao i boljim propisima za kvalitetnije upravljanje proračunskim rashodima.

Hrvatski primjer dobrog javnog upravljanja ponudio je FOKUS, i to su napravili u datom zakonskom okviru, uspjeli su provesti politike dobrog i transparentnog upravljanja te smanjiti porezna opterećenja.
U tom kontekstu, Gradom Zagrebom treba i može se bolje upravljati. „Kao primjer lošeg upravljanja, Grad Zagreb je, od svih europskih glavnih gradova na samom začelju po percepciji korupcije. Vidimo da se model lošeg upravljanja Gradom Zagrebom zrcali na ostale lokalne jedinice u Hrvatskoj, a najveći nedostaci gradskih vlasti postali su vidljivi uslijed potresa. Zalažemo se da Zagreb bude najbolji primjer i orijentacija dobrog i uspješnog upravljanja, ali i da postignemo kvalitetno, vizionarsko i stručno promišljanje gradskog prostora kao glavne materije grada, kao i kulturne baštine i kulturnog identiteta.” istaknula je dr.sc. Marijana Sumpor.

„Okupljajući političke snage centra, ova koalicija na izbore izlazi sa željom da ujedini političke snage, grupacije i pojedince koji žele otvoriti put za modernu, progresivnu i uspješnu Hrvatsku. Želimo moderno i tolerantno građansko društvo koje štiti manjine, poštuje različitosti i ljudska prava. Želimo pravu alternativu HDZ-u i SDP-u, onu koja se neće bojati provoditi reforme“, kazala je na predstavljanju koalicijskih partnera čelnica stranke Pametno Marijana Puljak.

Kad je riječ o suradnji s FOKUSOM, podsjetila je da ovu stranku čine načelnici i gradonačelnici koji su u svojim lokalnim sredinama u praksi primijenili sve ono za što se Pametno zalaže već godinama. „To je odgovorno i racionalno upravljanje sredstvima građana, smanjenje poreza i nameta poduzetnicima te stvaranje dobre poduzetničke klime“, rekla je Puljak, istaknuvši da joj je izuzetno drago što se koaliciji pridružuju Nezavisna lista Zagreb i Davor Huić. „Marijana Sumpor, zastupnica u skupštini grada Zagreba, stručnjakinja je koja se dugi niz godina bavi participativnim strateškim planiranjem i upravljanjem, dok se nezavisni kandidat Davor Huić godinama zalaže za transparentno upravljanje javnim novcem i poduzetničke slobode“, naglasila je Puljak.

Prema riječima predsjednika FOKUSA Davora Nađija, pokazalo se da su Pametno i FOKUS odlična kombinacija znanja, dosljednosti i djela. „U Nezavisnoj listi Zagreb prepoznali smo partnera koji se aktivno zalaže za provođenje dobrih praksi u Zagrebu, na isti način kao što provodimo i mi u Svetoj Nedelji, poput transparentnosti javne nabave i prostornih planova. Veliko mi je zadovoljstvo da s nama na izbore ide i pionir u borbi za porezne obveznike, dakle, za sve građane i poduzetnike, Davor Huić. Gospodin Huić već godinama živi krilaticu ‘manji porezi’, a mi smo u Svetoj Nedelji ukinuli šest vrsta poreza“, rekao je Nađi.

„Niz godina kroz udrugu ‘Lipa’ borim se za interese poreznih obveznika. Zalažem se za jednu bogatiju i uspješniju Hrvatsku, za više rada i više pravde. Zalažem se za manje poreze, efikasniju i transparentniju državu, veću odgovornost političara u trošenju našeg novaca. Taj svoj angažman sada nastavljam u jasnijem političkom kontekstu i čvrsto vjerujem da ova koalicija može isporučiti biračima ono što zaista žele – promjenu paradigme, a ne samo druge ljude u istoj vrsti igre“, poručio je nezavisni kandidat Davor Huić.